Jak vybrat obuv: Správná velikost, materiál a cena

Hynek Bárta
Zveřejněno 22.9.2020

Jak správně vybrat boty? Odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku není vůbec snadná. Ať už vybíráte vycházkovou obuv vhodnou na cesty za nákupy, boty na podpatku nebo na zaběhnutí maratonu, neměli byste výběr uspěchat. Pokud chcete koupit kvalitní obuv, která vám bude sedět, budete se v ní cítit dobře a která ještě vydrží déle než 2 měsíce, pravděpodobně nekoupíte první boty, které si zkusíte. Co tedy hraje při výběru obuvi roli?

  • Druh – nejzásadnějším kritériem pro výběr obuvi je jejich účel. Do kanceláře, na výlet, na ranní klus, do divadla… pro každou příležitost je vhodný jiný druh bot a na každý druh obuvi jsou kladeny jiné požadavky, výběr je tedy velice specifický.
  • Materiál – kvalitní materiál je velice důležitý. Správně použitý materiál vám poskytuje větší pohodlí a prodlužuje životnost boty.
  • Velikost – zvolit správnou velikost je někdy docela náročné, zvláště, když každý druh obuvi, každý výrobce, dokonce i každá země má své vlastní číslování. Správná velikost bot je však zcela zásadní.
  • Design – velkou roli hraje samozřejmě také vzhled obuvi. V dnešní době není problém vybrat ten pravý pro každého, nabídka je totiž neuvěřitelně rozmanitá a opravdu každý s přijde na to své.
  • Cena – v neposlední řadě je zásadní cena. Určitě neplatí pravidlo, čím dražší, tím lepší, ale i přesto je důležité si pohlídat poměr ceny a kvality. Do obuvi se rozhodně vyplatí investovat, přeci jenom v ní trávíme mnoho času a není dobré nic podcenit. Navíc, při nákupu obuvi můžete ušetřit díky slevovým kupónům a dalším speciálním slevám, které na portálu Kodino najdete.

Není jednoduché věnovat pozornost každému z těchto kritérií, nezoufejte však, v tomto článku vám pomůžeme se v nich vyznat a tu správnou obuv vybrat.

Druhy obuvi

  1. Jak vybrat obuv: Správná velikost, materiál a cena

    Volnočasová obuv

    U volnočasové obuvi, kterou obvykle nosíme delší dobu, někdy až celý den, by měl být kladen největší důraz na pohodlí. Pohodlná obuv se typicky vyznačuje lehkým a prodyšným materiálem. Prodyšnost je důležitá pro snadný odvod potu ven z boty, aby se vám nohy při celodenním nošení nezapařovaly. Dále je důležitá struktura a materiál podrážky. Nekvalitní podrážka se snadno sešlape a tím se snižuje pohodlí boty a samozřejmě se také zkracuje životnost boty. U obuvi na běžné nošení záleží také na vzhledu. Nabídky jednotlivých výrobců jsou opravdu široké, vybere si každý, ať je vyznává klasické černé tenisky, nebo rád experimentuje s různými barvami a vzory. Kvalitní volnočasovou obuv najdete na mnoha e-shopech, mimo jiné na oficiálním eshopu Adidas.

    Volnočasová obuv patří k nejvíce užívané obuvi, často dochází k jejímu opotřebení nebo poškození, je proto důležité se o ni náležitě starat – impregnace a krém na boty jsou nutností.

  2. Jak vybrat obuv: Správná velikost, materiál a cena

    Sportovní obuv

    Každý pohyb, a tudíž i každý sport, klade na naše nohy jiné požadavky. Každý sport tedy vyžaduje jiný typ bot. Většina známých výrobců sportovní obuvi mají své produkty rozděleny právě podle sportů, na jaké jsou určeny. Při výběru sportovní obuvi byste měli dbát hlavně na to, aby vám bota správně seděla na noze, aby byla z lehkého materiálu, který bude během aktivity odvádět pot od vašich nohou a aby vám poskytovala oporu a stabilitu při vašem pohybu.

    Výrobci využívají různé technologie výroby obuvi. Sportovní obuv má potom rozdílné vlastnosti, které se odvíjí právě od použité technologie. Například Adidas vyvinul technologii UltraBoost, která umožňuje až 20% návratnost energie při pohybu, nebo ClimaCool, kdy je bota vytvořena z prodyšné síťoviny umožňující snadné proudění vzduchu a odvod potu z boty. Reebok se pyšní inovací Pump, která je založená na vzduchových komorách v podrážce, ve kterých si sami nastavíte tlak a tlumení dopadu. U výrobce Nike pak můžeme zmínit NikeAir, u které byl do boty vložen vzduchový polštář, který tlumí dopady a poskytuje ochranu proti nárazům. Puma zas nabízí technologii DuoCell poskytující větší stabilitu a lepší odpružení. Takto bychom mohli pokračovat i u dalších výrobců sportovní obuvi. Výrobci neustále pracují na zdokonalování svých produktů, aby vám umožnili co největší pohodlí a zážitek z pohybu.

  3. Jak vybrat obuv: Správná velikost, materiál a cena

    Běžecká obuv

    Výběr běžecké obuvi má ještě další specifické faktory, na které byste měli při koupi dbát. Po jiných botách sáhnete, když chcete běhat v terénu a když chcete uběhnout silniční maraton. Nevhodný výběr boty může mít špatný dopad na zdravotní stav a vést k úrazů, proto se určitě nevyplatí ho uspěchat. Tak tedy, jak vybrat běžecké boty? 

    První otázkou, na kterou si musíte odpovědět, je kde budete běhat. Na běh po rovných asfaltových silnicích se hodí silniční obuv, na běh v náročnějším terénu pak trailová obuv, zvaná také crossová, která má tvrdší podrážku a nabízí lepší záběr na nezpevněných cestách. Pokud rádi povrchy střídáte, je možné sáhnout po botách univerzálních. Dále si řekněte, na jaký běh budete boty využívat. Pro občasný klus na zlepšení fyzičky si pořiďte objemovou obuv, na tempový běh pak boty tempové a pro závodníky obuv závodní.

    A jako poslední je důležité zjistit, jaký máte došlap. Došlap dělíme na neutrální, který má většina běžců a hodí se na něj obyčejné běžecké boty, supinační (vychýlení chodidla při došlapu dovnitř), u kterého se také doporučuje sáhnout po neutrálních běžeckých botách, a pronační došlap (vychýlení chodidla při došlapu dovnitř), pro který už jsou vhodné boty s pronační podporou, které mají tvrdší podrážku na vnitřní straně a jsou tak stabilnější. Jaký typ došlapu máte, zjistíte nejpřesněji diagnostikou na běžícím pásu nebo na tzv. foot scanneru.

  4. Jak vybrat obuv: Správná velikost, materiál a cena

    Outdoorová obuv

    Pokud vybíráte trekové boty na výlety nebo horské výšlapy, měli byste věnovat největší pozornost tomu, z jakého materiálu jsou boty vyrobeny. Kvalitní outdoorová obuv musí poskytovat dostatečnou oporu, musí mít potřebné vlastnosti jako je odolnost a vodotěsnost a měla by mít dlouhou životnost.

    Většina výrobců outdoorové obuvi využívá technologie Gore-Tex, což je speciální membrána, která nepropustí vodu, což je u tohoto druhu obuvi velice žádoucí. Jedinou nevýhodou použití vodotěsné membrány je nižší prodyšnost boty a větší zapaření nohy. Obuv se také liší použitým materiálem. Nejčastěji se používá přírodní useň, syntetická useň nebo textilní materiály v kombinaci s vodotěsnou membránou. Aby vám boty dlouho vydržely, je potřeba je pravidelně impregnovat a ošetřovat je přípravky, které jsou určené vždy pro daný materiál. Nejznámějšími značkami vyrábějícími trekové boty jsou např. Alpine Pro, Mammut a v poslední době se mezi ně přidávají i výrobci sportovního vybavení jako například Adidas s vlastní řadou Terrex.

  5. Jak vybrat obuv: Správná velikost, materiál a cena

    Barefoot

    V poslední době roste oblíbenost tohoto druhu obuvi. Tzv. bosé boty mají nižší a měkčí podrážku, takže se více přizpůsobují anatomii nohy a povrchu. Zjednodušeně simulují chůzi naboso, která je lidem přirozenější než chůze v botách. Výrobci mají dnes již velice rozmanité nabídky, seženete barefoot tenisky, sandále, ale i kozačky nebo trekové boty. Barefoot boty byste si měli kupovat vždy o číslo větší, aby noha mohla pohodlně interagovat s měnícím se povrchem.

  6. Jak vybrat obuv: Správná velikost, materiál a cena

    Společenská obuv

    Společenská obuv je určená pro různé společenské události, hlavní faktorem při jejich výběru je tak většinou vzhled a provedení. Dále byste měli myslet na to, jak dlouho budete obuv nosit. Pro delší nošení doporučujeme menší a širší podpatek, u dam spíše boty na klínku než jehlové podpatky. U společenské obuvi pro příležitostné nošení si můžete dovolit i méně komfortu a zvolit vyšší podpatek či nestandardní materiál. Nošení si můžete zpříjemnit použitím pěnových nebo gumových vložek a vycpávek.

Jak vybrat správnou velikost bot

Číslování se u výrobců značně liší, neexistuje tedy žádná jednotná tabulka velikostí. Jak nejsnadněji zjistíte vaši velikost bot? Položte na zem kus papíru, jednou nohou si na něj stoupněte, a nohu na papír obkreslete. Poté změřte vzdálenost mezi palcem a patou, přičtěte zhruba půl centimetru jako rezervu a máte velikost vaší nohy v centimetrech. Podle tabulek velikostí jednotlivých prodejců převedete změřenou hodnotu na dané číslování a zjistíte tak tu správnou velikost.